Tuesday, December 14, 2010

Sankta Lucia - Två olika historier

Lucia som firas i sverige den 13 december markerar tillsammans med advent inledningen på julen runt om i Skandinavien.

I Sverige räknades luciadagen som den sista tiden på den julianska kalendern, samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet och därför årets längsta natt. Den Julianska kalendern byttes ut mot den nuvarande gregorianska versionen pâ 1700 talet, men den svenska traditionen att belysa denna natt och att ha alla julförberedelelser klara till detta datumet har hållt i sig till dages tider.

Vid den mörkaste tiden på året i det förkristna Norden, användes ljusets makter för att få ljuset att återvända.
Fast det sägs att traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha sitt ursprung i en hednisk ljusgudinna Lussi och att det röda sidenband som hon har runt midjan sägs symbolisera Lucias helgondöd.

Sankta Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till helgonet Sankta Lucia född i Italien som led martyrdöden pâ Sicilien omkring âr 310.

Histrien om den italienska Lucia är att hennes pappa dog och mamman ledd av en lângvarig sjukdom, för vilken lucia sökte hjälp för vid helgedomen i Saint Agnes. En ängel uppenbarar sig för henne i en dröm och som följd av detta blir Lucia en hängiven kristen.

Lucia ville förbli oskuld och vägrade därför att gifta sig med den mannnen hon hade blivit bortlovat till. Eftersom hon envisades med att inte gifta sig lyckades hon övertala sin mamma att sälja alla deras tillgångar som dom hadde för att sen delade ut det bland de fattiga.

Hennes friare anklagade henne för trolleri och fiende till gudarna. De hotade med att skicka henne till en bordell om hon inte avstod från sin kristna tro, men dom lyckades inte röra henne, sâ istället stapplade som ved runt henne för att bränna henne på ett bål men elden gjorde inte heller effekt. Luci slutade inte att tala om den kristna tron och för att få tyst på henne stack en av soldaterna ett spjut genom halsen på henne, men inte heller till någon effekt.

I Sicilien, där sankta Lucia är skyddshelgon, genomförs firanden av heliga Lucia den 13 december.
Hon är populärt bland barnen eftersom traditionen säger att hon ger presenter till barnen som varit snälla under året.

Det finns få bevis på att legenden härstammar från norra Europa, men likheterna i namn och datumen som båda firas på, 13 december, visar att två olika traditioner kan ha slutit samman i dagens firande i Skandinavien.